fbpx
Site logo

Важни неща, свързани с покупката на имот

На пръв поглед изглежда, че най-важното при покупката на имот, е да имате финансовата възможност. Да, това е много важно, но не е единственият фактор, който ще повлияе на покупката. Когато става въпрос за избор на нов дом, трябва да помислите върху много елементи, свързани с придобиването му.
За да Ви бъде по-лесно, създадохме списък, който показва кои са най-важните неща при покупка за имот.

Изберете областта

Един от най-важните въпроси, който трябва да се разгледа, е изборът на района. Необходимо е да се вземат предвид не само цената на апартаментите в различни части на града, но и вашия начин на живот и характеристиките на конкретно място.

 • Достъпност до транспорт.
  Вземете предвид мястото, където искате да си закупите имот. Ако не централно, хубаво е да разберете лесно ли се стига центъра на града, честите места, които посещавате: работа, любим търговски център, домовете на Ваши близки и приятели. Дали е разработен обществен транспорт, дали има голям трафик.
 • Екология.
  Има ли паркове и други зелени площи, има ли много промишлени предприятия, какво е нивото на замърсяване на въздуха.
 • Безопасност.
  Безопасността на района е още един важен момент, на който трябва да обърнете внимание.
 • Инфраструктура.
  Има най-близки търговски, развлекателни и спортни центрове, супермаркети, центрове за домашни услуги, кафенета и ресторанти, детски градини и училища.
 • Социален състав.
  Гъсто населената площ ли е или тих квартал, има ли много нови сгради.

Оценете състоянието на имота. Без значение дали искате да закупите апартамент или къща, обърнете внимание на тези няколко основни елемента:

 • Общо състояние.
  Има ли пукнатини, петна от влага, неприятни миризми, в какво състояние е фасадата. Качеството на материала на стените, характеристиките на снабдяването с вода, електричество и други подобни.
 • Безопасност.
  Има ли пазач, портиер, камери за наблюдение, домофони. Пожарната безопасност е важна: димни сензори, пожарни хидранти, удобство на евакуацията при необходимост.
 • Паркинг.
  Има ли платен паркинг, безплатни паркоместа за живущи и гости. Това е от изключително значение, особено ако сте редовен шофьор.
 • Състоянието на двора.
  Дали има детска площадка, зона за разхождане на кучета, места за отдих, комплексно озеленяване.
 • Асансьор.
  Ако избирате имот в сграда с много етажи, хубаво е да има асансьор в добро състояние.
 • Сравнете с други оферти.
  Цена, опции за плащане – Какви условия за покупка се предлагат, наличието на отстъпки, функционалността на планирането, за нови сгради – срок на завършване.

Изберете правилната агенция, с която да работите.

Изборът на добра агенция за недвижими имоти и брокер е много важна задача. Основната цел е да се намери компромис между цената и надеждността. Трябва да сте сигурни, че всеки етап се контролира и ако изведнъж нещо не е според плана, агенцията ще бъде отговорна за това.
Така че, помислете за тези критерии при избор на агенция за недвижими имоти.

Репутация на агенцията

Препоръчваме да започнете да търсите агенция чрез познати, които имат опит в тази област. Така можете да получите реална информация и да направите добър избор. Когато избирате услуги чрез интернет, не забравяйте да прочетете коментарите. Важен критерий е опитът. Ако агенцията се развива, въпреки периодичните кризи и високата конкуренция, това предполага за качеството на предлаганите услуги и за професионализма на служителите.
Пълнотата на данните на сайта показва грижата за Вашата репутация. Добрите надеждни агенции показват адреси и контакти, данни за юридическо лице, имена на лидери, както и информация за наградите и постиженията на служителите.

Мащаб

За успеха на бизнеса може да се прецени по мащаба. Големите агенции предлагат всякаква информация в сайта си, където можете да се запознаете със спектъра на предлаганите услуги.

Цени за услуги

Едно е сигурно – колкото по-добра е репутацията – колкото по-висока е цената. Много агенции координират цената на своите услуги с всеки клиент поотделно. Благодарение на това клиентът може да получи добра отстъпка.

Предлагат ли се консултации

Можете да получите безплатна консултация от мениджъра по телефона, който може да бъде намерен на сайта на агенцията. По качеството на тази консултация ще направите първите си заключения. Обърнете внимание на тона, увереността, точността и пълнотата на отговорите. Най-вероятно офис мениджър ще отговори на Вашето обаждане и след като обсъдите от какво имате нужда, ще Ви свърже със специалист.

Гаранция

Всяка професионална агенция определено ще предостави гаранция на клиента.